Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 11



................................................................................................................................................................


.................................................ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 11.........................................
ΣΥΝΔΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ
ΕΡ) Για το φως λέγαμε....
-Ναι, για το φως! Για το φως! ...Κοίταξε, πήγα στην Poona , στο osso meditation rezone, Την πρώτη μέρα, introductory day ε; Ημέρα εισαγωγική , σε πάνε εκεί πέρα και σου δείχνουν το βασικό κομμάτι έτσι; Το οποίο είναι ποιο; Να κάνεις κάνεις τα τέσσερα στάδια ας πούμε τα οποία είναι για όλους.
Το κομμάτι του χορού από πού προέρχεται; ... Απ το βασικό πιστεύω του Osso, που βρίσκεται μέσα σε όλα του τα βιβλία, Ότι ο νέος άνθρωπος, πρέπει να διαθέτη δύο χαρακτηριστικά. Την ηρεμία του βούδα, και αυτό το οποίο κρύβει ο Έλληνας ζορμπάς,
Γιαυτό το εστιατόριο του ashram ονομάζεται zormba. Και έχει και κρασάκι! Χα χα χα χα !
Ενώ γενικά δεν να πίνουν! Γιαυτό η απήχηση για τον ζορμπά είναι μόνο εκτός. Εκτός τον συνόρων της Ινδίας .Αλά εκείνο που με κατέπληξε ήταν το εξής. Σου βγάζουν φωτογραφεία, σε περνάνε από έλεγχό aitch tats, σού δίνουνε ταυτότητα, και όλα αυτά μέσα στην κανονική τιμή, ας πούμε.
Και έχεις, την ελευθερία, του να εκφραστής! Οπός θέλει ο καθένας εκφράζεται ! Και κατόπιν του εισαγωγικής διαδικασίας γνωρίζεται ο ένας με τον άλλον, και μετά νιώθεις να πεις την καλημέρα, να πεις το αστείο σου, να πεις το οτιδήποτε! Αυτό όμως από πού πηγάζει; Ε, όπως και να το κάνεις απτό στοιχείο του ζορμπά, ας πούμε, Καζαντζάκης!
ΕΡ) Το φως! Εκεί έχει φως;
-Τίποτα δεν έχει! ... Δεν έχει, δεν έχει. Και στην Goa που πήγα, θα μου πεις βροχή ήτανε κτλ, αλά
... Δεν υπάρχει αυτή η σχέση βρε παιδί μου με την θάλασσα! Καθόντουσαν όλοι, ώρες, στην παραλία, και βλέπανε! Βλέπανε τα κύματα, βλέπανε το ... ότι δίπορτε ας πούμε. Εκείνοι που κάνανε μπάνιο, ήταν, ξέρω γω, οι δυτικοί. Οι ίδιοι τίποτα να κάθονται μόνο και να βλέπουνε την θάλασσα! Ναι πηγή έμπνευσης, αλά εγώ, (το γράφει και ο Μύσιος αυτό, στο βιβλίο που σου πείρα είναι η εισαγωγή του, όταν θα το διαβάσεις θα μου πεις κάποια πράματα).
Όταν μπαίνεις μέσα στην θάλασσα, αυτή την φωτεινή δικιά μας θάλασσα, είναι σαν να κάνεις έρωτα με το σύμπαν! Όταν μπαίνεις έτσι, μέσα όλος! Κάνεις ένα μακροβούτι, εκείνη την ώρα σαν να μπαίνεις σε μια απέραντη μίτρα ! Απέραντη! ... που σε δέχεται, ότι καιρό και να χει, κύμα έχει, δεν έχει, οτιδήποτε άλλο. Σε δέχεται! Σε καλωσορίζει δηλαδή.
ΕΡ) Υπάρχουν και τα σκυλόψαρα!
-Λόξα;
ΕΡ) Χα χα! Σκυλόψαρα!
-Ναι, εντάξει, είναι... χα χα χα! Τέτοια σκυλόψαρα τα γνώρισα στην Μύκονο! Χε χε χε, πώς καταλάβαινα τις Ελληνίδες! Δεν σου λέω τίποτα! Ερχόντουσαν έτσι βαμμένες ας πούμε γυμνόστηθες ας πούμε, και είχανε και το, το σλιπάκι, και έκαμαν πασαρέλα τώρα, στην αμμουδιά!
ΕΡ) Οι Ελληνίδες το κάνανε μόνο;
-Ξεχώριζα τις Ελληνίδες ! Γιατί οι άλλες, οποιασδήποτε εθνικότητας, ή θα τα βγάζανε όλα, κανονικά, χωρείς προσποίηση η δεν θα βγάζανε τίποτα ας πούμε.
Να κάνουν αυτό το επιτηδευμένο, ... Άστο!
ΕΡ) Άρα δεν σημαίνει ότι επειδή έχουμε φως τα έχουμε κι όλα ε; Χα χα χα!
-Μα το φως, το φως, δεν είναι κάτι το οποίο μπορείς να το πάρεις και να το δέσεις, με την καταγωγή σου. Αυτό το φως, είναι, αν θέλεις, έρχεται από, ίσως παλιά, στο ότι κάποιοι άνθρωποι , ψάχνανε να βρούνε,τέτοιους χώρους να μπορέσουν να καταλάβουν, πιθανότατα τον εσωτερικό τους κόσμο. Και αυτό, το ότι βρέθηκε αυτός ο χώρος, από κάποιους ανθρώπους οι οποίοι, για κείνη την εποχή, ήτανε ψαγμένοι ,δεν ήτανε στην τύχη.
ΕΡ) Για ποιόν χώρο;
-Γι αυτόν τον Ελληνικό τον χώρο. Γιαυτό βλέπεις ότι ταυτόχρονα τόσες Πόλης πολιτισμοί, πόλης πολιτισμοί! Δηλαδή μια, στενή, ομάδα ανθρώπων, πόσοι ήταν; Εκείνη την εποχή και εν τούτης δημιουργούσαν, Θήβα, Σπάρτη, Πλαταιές, Αθήνα , ότι θέλεις! Δεν ήταν κάτι, το οποίο δεν έχει σχέσει με αυτήν την υπέροχη ευεξία που σου φτιάχνει αυτός ο χώρος. Χειμώνα έρχεσαι, βλέπεις ότι, δεν είναι εκείνος ο , ο ... εκείνο το μουντό το οποίο θα σε καταπλακώσει! Βλέπεις μπορεί να βρέχει δύο, τρεις, μέρες, πέντε μέρες, ε, ξαφνικά θα πετάγεται και μια ηλιαχτίδα! Που το ξαναβλέπεις αυτό;
ΕΡ) Και από πού ξεκινάει αυτό, γεωγραφικά;
-Δεν ξέρω από πού ξεκινάει!
ΕΡ) Μου είπες προηγουμένως ότι περνώντας κάποιες περιοχές...
-Ότι κι αν περάσεις! Δηλαδή...
ΕΡ) Από Ιαπωνία ξεκινώντας και φτάνοντας προς την Αίγυπτο,...
-Εγώ σου είπα, ότι, ξεκινώντας απ την βόρεια, Ινδία, ...
ΕΡ) Απ την Ιαπωνία
-Ναι, παίρνοντας το αεροπλάνο...
ΕΡ) Είναι στον ισημερινό έτσι;
-Ποιο πάνω μα και ποιο κάτω! Βλέπεις ότι όλο αυτό είναι μια θολούρα ένα γκρίζο πράμα, εντάξει..
ΕΡ) Μέχρι που; Μέχρι την Αίγυπτο;
-Ξεκινάς από κει, βλέπεις παντού την θολούρα. Προχωράς κάτω τα εμιράτα Ντουμπάι, φτάνεις στις αραβικές χώρες, πλησιάζεις Αίγυπτο, ε, και μόλις πλησιάζεις και φτάνεις εκεί, στην Κύπρο, ανοίγει η ψυχή σου! Ανοίγουν οι ουρανοί και νιώθεις μια άλλη αίσθηση! Και δεν είναι τυχαίο, όχι μονάχα εγώ, όλοι όσοι ήτανε γύρο, εκεί που είχαν, έτσι, τα παράθυρα κλειστά, κτλ τσακ! Τα ανοίξανε!
ΕΡ) Μου κάνει εντύπωση γιατί αν η γη είναι στρογγυλή θα έπρεπε οι περιοχές που βρίσκονται στην ράχη του ισημερινού ας πούμε να είχαν περίπου τα ίδια καιρικά φαινόμενα! Ισπανία Ιαπωνία, Ελλάδα, Αμερική από κει τρίγωνο των βερμούδων ...
-Ε δεν έχω πάει εκεί για να σου πω...
ΕΡ) Όμως μια φίλη μου μου είπε ότι η ..... έχει ακριβός την ίδια βλάστηση με τη Αίγινα!
... μα είναι δώρο άδωρο να αλλάξεις χαρακτήρα , τσάμπα κρατάς λογαριασμό, τσάμπα σωστός με το στανιό..(ακούγεται το τραγούδι του Μάλαμα.)
-Σωστός με το στανιό! Να είσαι σωστός με το στανιό! Αυτή είναι η κουλτούρα μας , κι αυτή είναι η εκπαίδευση μας. Σωστός με το Στανιό!
ΕΡ) Το στανιό δεν μπορούμε εδώ στην χώρα μας ε; Πάντως εγώ δεν συμφωνώ με τον ποιητή Μάλαμα!
-Πρέπει να διαπιστώσεις, αυτό το αλώβητο της ψυχής, αυτό το αλώβητο του μυαλού, ...Μπορεί, ξέρεις πίσω από το ούζο, γιατί πίνει πάρα πολύ. Δεν έχει καμία σημασία για μένα. Γιατί, ζούμε σε έναν χώρο ο οποίος έχει κάποιους θεούς, έναν Διόνυσο ας πούμε, ε; μια Αφροδίτη! Χι χι χι!
Και πιστεύει και στην οικογένεια! Αν το πάρεις διεξοδικά, καμία θρησκεία δεν το έχει καλύψει αυτό.
ΕΡ) Ποιώ;
-Την σημερινή κατάσταση. Ε, διαχρονική κατάσταση. Παντρεμένος ο Δίας με την Ήρα! Περισσότερα έκανε ο Δίας λιγότερα η Ήρα αλά κάνανε και οι δύο!
ΕΡ) Ναι! Κι αυτό οφείλεται στον τόπο μας...
-Σ αυτό το φως!
ΕΡ) Γιατί άραγε συμβαίνουν αυτά ΄εδώ στον τόπο μας; Μήπως λόγο της μορφολογίας του εδάφους λόγο του ότι η μεσόγειος είναι σαν μια μεγάλη λίμνη που κυκλωμένη απ τα βουνά αιχμαλωτίζει το φως και το αντανακλά με συνέπεια να το δεχόμαστε με διαφορετικό τρόπο απ αυτών της Αφρικής η της Ασίας του βορά η της Αιγύπτου, όπου εκεί χάνεται διασκορπίζεται και δεν μένει; Μήπως επειδή από κάτω έχουμε περισσότερα ανενεργά ηφαίστεια που δημιουργούν μια ιδιαιτερότητα στην θερμοκρασία , και επίσης πολλά νερά που συνθέτουν έναν ξεχωριστό χώρο που τα έχει όλα και εναλλασσόμενα, εποχές, σε ποιο τακτά διαστήματα απ τις άλλες περιοχές της γης;H τελικά επειδή έχουμε πολλά πεύκα;
-Κοίτα μπορεί να είναι και ένα θέμα πνευματικό καμιά φορά, να μεν ο τόπος μα με τον άνθρωπο που ψάχνει, και δίνει διεξόδους αρκεί να ξέρεις τη ψάχνεις!
ΕΡ) Μα ΄σε όλα τα μέρει της γης υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν! Και μάλιστα φαίνεται να το έχουν βρει ατό που ψάχνουν!
-Ναι αλά, πως όμως; ... Όπως λέει και ο Λιαντίνης, (*) Όλοι έχουνε ψάξει τον σπερματικό λόγο, ο οποίος τα είπε όλα , και ήτανε ο αρχαίος λόγος.
ΕΡ) Ο αρχαίος λόγος ήτανε μόνο εδώ;
-Ήτανε διεθνής, παγκόσμιος. Δηλαδή δεν μπορείς να πεις ότι φτιάχνεσαι κάπου σε έναν χώρο, έαν πρώτα δεν μελετήσεις τους αρχαίους!
ΕΡ) Σωστά, μα δεν νομίζω ότι είναι αρκετό να μαζέψεις την κουλτούρα των τότε πολιτισμών και να την γράψεις, να την κωδικοποιήσεις σαν δικιά σου , και εδώ που τα λέμε, στην αρχαία ελληνική. Δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι και το μοναδικό φως στον κόσμο ! Διότι αυτό αναιρεί τους διαφορετικούς τόπους στους οποίους αυτί η κουλτούρα και η γνώση, τυχαίνει να δημιουργήθηκε.. Δεν λέω σωστά έγινε τότε, ίσως δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όμως σήμερα, τώρα, μπορούμε να μάθουμε ακριβός από που προέρχεται το κάθε τι για να πάρουν επιτελούς την θέση τους οι παραδώσεις που αφορούν τον συγκεκριμένο τόπο και χρόνο όπου γεννήθηκαν! Να πάψουν επιτέλους οι ευρωπαϊκοί η οι ασιατικοί πιθηκισμοί, να θεωρείτε εξέλιξη δηλαδή η επιβολή ενός και μοναδικού πρότυπου!
-Μα οι αρχαίοι δεν το κάνανε για τον εαυτό τους ούτε για να αφήσουν μνημεία για μετά. Αυτά έγιναν μετά η ... η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας το έκανε αυτό, που μάζεψε τα πάντα.
Κι αυτό ήταν μια αφορμή, που επειδή συνέβη μαι κατάπτωση διεθνώς, των πολιτισμών, μια παρακμή, και θέλησαν να κρατήσουν αυτές τις γνώσεις για να τις ανασύρουν αργότερα όταν θα τελείωνε η περίοδος της πτώσεις .
ΕΡ) Να τα φυλάξουν!
-Ναι! Γιατί όταν είσαι κάτω από αυτόν τον Αττικό ουρανό, του όλου περιβάλλοντος ας πούμε, Ιωνία, βλέπεις, και στην Κωνσταντινούπολη που πήγαμε βλέπεις, αισθάνεσαι ένα διαφορετικό κλήμα, μια ευεξία αισθανόσουν. Χωρείς να είναι ... Χωρείς να το κοιτάξεις πίσω από κατάλοιπα,
ΕΡ) Παρωπίδες....
-Οτιδήποτε ναι! Έβλεπες ότι σε καλούσε ο χώρος! Και δεν είναι κάτι που μπορείς να το αμφισβητήσεις ότι οι δυο βασικοί, δεν τους ήξερα να σου πω, ... Οι δύο μας βασικοί μας πως να τους πεις, επιστήμονες φιλόσοφους, ο Ηράκλειτος κι ο Πυθαγόρας!
ΕΡ) Κι ο Σόλων
-Ε ναι! Γιατί; Γιατί εκείνοι είχαν πάει στους διαφορετικούς πολιτισμούς και είχαν πει ναι! Έχουμε αυτόν τον χώρο ναι! Αλά για να δούμε και από πίσω τη άλλο συμβαίνει! Και όταν και οι δύο, πήγανε, στις ανατολικές χώρες και είδανε τη διαφορά, εκεί κατάφεραν να συνταιριάξουν κάποια πράματα. Αλά όπως τότε, όπως και στην εποχή μας, με τον Όσσο, δεν έγιναν αποδεκτοί .Και τον Πυθαγόρα μαζί με τους οπαδούς του τους σφάξανε, και τον Ηράκλειτο τον διαλύσανε! Άρα λιπών μόνον σαν μια διεξοδική αν θέλεις, πορεία, το βλέπεις στην σημερινή κατάσταση και στην ιστορία του Δυτικού κόσμου! Μεσαίωνας! Βάλανε μπροστά την θρησκεία μόνο και μόνο για να χαλιναγωγήσουν τα πλήθη σύμφωνα με ένα εγωπαθές κατακτητικό σύστημα! Από κει και πέρα;
ΕΡ) Από κει και πέρα συνολικά σε όλη σχεδόν την ανθρωπότητα ευχής έργο είναι να ύπαρξη ένας φωτισμένος λαός γιατί αυτό δεν το βλέπω έως και σήμερα να λειτουργεί, να συμβαίνει κάτι τέτοιο!
-Σε μας τους Έλληνες;
ΕΡ) Σε κανέναν! Το λέμε το δεχόμαστε μέσα απτά φιλοσοφικά και τα θρησκευτικά μας κριτήρια, όμως παραμένουμε έθνος ανάδελφο! Κατά την διάρκεια της ανάπαυσης και μέσα σε ειρηνικές στιγμές το λέμε και το φως κτλ, μα στην πράξη δεν κάνουμε τίποτα! Σαν έθνος λέω, σαν λαός!
-Σαφώς γιατί εμείς οι κάτοικοι αυτού του χώρου, είμαστε μακριά νυχτωμένοι! ... Αντί να πάρουμε αυτό το δώρο, ότι βρεθήκαμε σ αυτόν τον χώρο, κι ότι μπορεί εδώ να ηρέμηση λιγάκι η ψυχή
μας να αισθανθούμε έτσι ποιο ανθρώπινα ο ένας απέναντι στον άλλον, δεν το κάνουμε!
Και φτάνεις σε τελείως ακραίες καταστάσεις, και τελείως αντίθετες με αυτόν τον χώρο!
Δηλαδή μικρο εγωισμοί μικροσυμφέροντα, μικροσυντεχνείες, πράγματα που δεν ευδοκιμούν, δεν έχουν να κάνουνε με αυτόν τον τόπο ! Είναι άσχετο με τον τόπο το οικονομικοπολιτικό μας σύστημα . Να σου πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προσωπικό ας πούμε.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

HTML

Powered By Blogger