Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Σάϊ Σέπαρντ & Τζότζεφ Τσάϊκιν -Θεατρικό.

ΓΛΩΣΣΕΣ
( Ένα κομμάτι για φωνές & κρουστά).
Των: Σαι Σέπαρντ & Τζότζεφ Τσάϊκιν
ΟΜΙΛΗΤΉ Σ
Αυτός γεννήθηκε στη μέση μιας ιστορίας που καμιά σχέση δε είχε μαζί της.
Ανάμεσα σε΄ έναν λαό, ανάμεσα σ΄ έναν λαό παραμένει..
Όλες του οι μάχες..............................................όλη του η χαρά
όλες του οι δοκιμασίες.......................................όλο του το μίσος
όλες του οι λύπες................................................όλη του η οδύνη
βρίσκονται στους ανθρώπους.............................βρίσκεται στους ανθρώπους

Όλος ο αέρας......................................................Όλα τα όνειρα
όλη τη τροφή......................................................όλη οι δαίμονες
'Όλα τα δέντρα....................................................Όλοι οι άγιοι
Όλοι οι ήχοι .......................................................Όλες οι δεισιδαιμονίες
Και η όσφρηση...................................................Όλες του οι επιβραβεύσεις
Βρίσκεται στους ανθρώπους ..............................Βρίσκονται στους ανθρώπους
-------------------------------------------------------------------
Οι άνθρωποι ονόμασαν
Όλες τις πέτρες...................................................Αυτός τιμήθηκε
Όλα τα πουλιά.....................................................Αυτός ατιμάστηκε
Όλα τα ψάρια......................................................Αυτός παντρεύτηκε
'Όλα τα φυτά........................................................Αυτός γέρασε
Αυτός γέρασε περισσότερο.
-----------------------------------------------------------------------
Αυτή τη νύχτα. Πηγαίνει να κοιμηθεί στο ίδιο κρεβάτι του.
Αυτή τη νύχτα. Κοιμάται με τον ίδιο τρόπο του.
Αυτή τη νύχτα. Το όνειρο που οραματίζεται, ονειρεύεται.
Αυτή τη νύχτα.

Μία φωνή, Μια φωνή έρχεται. Μια φωνή μιλά.
Μία φωνή που ποτέ δεν ξανάκουσε

Είσαι ολοκληρωτικά νεκρός. Ότι είναι ατελείωτο είναι για πάντα ατελείωτο. Ότι συνέβη, έχει συμβεί.

Έχεις φύγει ολοκληρωτικά από τους ανθρώπους

Σε λίγο θρηνεί για τον εαυτό του. Για όλη του τη ζωή θρηνεί. Αμέσως μετά είναι ολοκληρωτικά νεκρός. Σε λίγο θρηνεί για τους άλλους. Για όλους τους άλλους θρηνεί. Μετά είναι τελείως νεκρός. Σε λίγο ξεχνά . Τ ζωή όλη με τους ανθρώπους ξεχνά. Αμέσως μετά φεύγει. Απ όλο του κορμί φεύγει. Αφήνει πίσω του ολόκληρο το κορμί του.
ΟΜΙΛΗΤΗΣ
(ΦΩΝΉ ΕΡΓΆΤΗ)
-Αν πάρω αυτή τη δουλεία ! Ελπίζω να πιάσω αυτή τη δουλειά. Την άλλη δουλεία που είχα την παράτησα. Δεν άκουγες κανέναν να μιλάει. Μόλις έμπαινες στο κτήριο. Δεν άκουγες κανέναν. Αποπνικτική ζέστη. Θόρυβος. Έπρεπε να σηκωθείς πριν ξημερώσει. ΄0λα σκοτεινά στο σπίτι. Αλλά αυτή η άλλη δουλεία, με αυτή τη δουλεία μπορείς να κοιμηθείς αργά. Ούτε θόρυβος . Σηκώνεσαι με το φως. Γυρνάς σπίτι με το με το φως. Όχι οι ίδιοι κίνδυνοι, ούτε φόβος να λιώσεις το χέρι σου . Πληρώνουν τα ίδια . Παίρνεις την ίδια ασφάλεια . Μ΄ αυτή την καινούρια δουλεία μπορώ να κάνω κάτι . Μπορώ να μετακομίσω. Να κάνω κάτι δικό μου.
ΟΜΙΛΗΤΗΣ: (φωνή νέας μητέρας).
-Όλοι προσπάθησαν να με προετοιμάσουν. Μου είπαν πως να αναπνέω, Πως να χαλαρώνω. Πως να σκέφτομαι κάτι άλλο. Μου είπαν τι είδους πόνο θα έχω, Πως θαρθούν οι σπασμοί. Πως να αντιμετωπίσω τους πόνους. Πως να ωθήσω. ...Τίποτα απ΄ όσα μου είπαν ήταν σαν αυτό. Δεν ξέρω ποιανού δέρμα είναι αυτό. Ακουμπάω το δέρμα. Μαλακό κεφάλι. Είναι το χέρι μου το ίδιο δέρμα; Τα δάχτυλα μου; Ακουμπώ το κεφάλι. Μαλακό κεφάλι μόλις πλυμένο.
Τίποτα απ΄'όσα μου είπαν ήταν αν αυτό. Μόλις γεννήθηκε. Το μπράτσο μου είναι κρεβάτι του.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ
Που – Ας δούμε – Είναι αυτό – Περίμενε – Τώρα – Άκου – Τώρα – ΌΧΙ – Περίμενε – Τώρα - Άκου – Τώρα – Όχι – Περίμενε – Ας δούμε – Είναι αυτό – Αυτό είναι; - Όχι – Μια στιγμή, περίμενε μια στιγμή. Άσε με να βρω την ανάσα μου. Τώρα! Όχι, μια στιγμή. Ακόμα μια στιγμή. Περίμενε , Θα την βρω. Μη – Μη προσπαθείς να – Δεν είναι αυτό. Αυτό χάθηκε. Όχι, αυτό, δεν θα ξανάρθει. Είναι μόνο προσωρινό. Κάτι – Κάτι πρέπει να έχει – Δεν είναι αυτή, δεν μπορώ ν ακούσω τον εαυτό μου. Μπορώ να ΄ακούσω τον εαυτό μου. ΤΩΡΑ! ΕΚΕΊ. Αυτό ήταν. Αυτό ακριβώς. Τότε. Μόλις τότε. Μόλις τότε φάνηκε. Ακριβός έτσι. Πως μπόρεσε να γίνει. Πως γίνεται; Δεν υπάρχει ανησυχία . Μερικές φορές συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Κάτι χάνετε. Προσωρινά. Τίποτα σπουδαίο. Δεν είναι, ότι δεν πρόκειται να ξαναβρώ τη φωνή μου πια. Ποτά πια. Όχι και τόσο τελειωτικό. Είναι σαν ένα λάθος. Αυτό είναι . Ένα μικρό λάθος. Ήδη ξαναγυρνάει. Μπορώ να αισθανθώ μια σχετική ομοιότητα. Κάτι σαν την χροιά της. Η ζυγαριά . Η σειρά της φράσης. Σύντομα
θα γίνω γνωστός σε όλους αυτούς γύρω μου. Θ ακουστώ με τον γνωστό μου τρόπο. Να ακόμα και στο σκοτάδι οι άλλοι θα ξέρουν πως είμαι εγώ. Θα με φωνάξουν με το όνομά μου. Θα τους φωνάξω. Θα με ακούσουν να τους ονομάζω. Θα πουν πως με ξέρουν. Από τους ήχους μου. Σύντομα όλα θα γίνουν ακριβώς όπως ήταν πάντα.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ( φωνή προς ένα τυφλό).
Μπροστά σου υπάρχει ένα παράθυρο. Περίπου στο ύψος του στήθους. Έξω είναι νύχτα. Μέσ' το παράθυρο, στο τζάμι, είναι το είδωλό σου. Ένα μικρό τραπέζι υπάρχει στα δεξιά σου. Περίπου στο ύψος των γονάτων σου. Πάνω στο τραπέζι είναι μια μπλε κούπα. Η ίδια κούπα απ, όπου μόλις ήπιες. Στον τοίχο υπάρχουν εικόνες από το παρελθόν σου. Είναι και μια φωτογραφία . Εσύ όταν ήσουν παιδί. Στέκεσαι μπροστά σ' 'έναν κάκτο. Φοράς ένα κόκκινο καρό πουκάμισο. Οι τοίχοι γύρω σου είναι πράσινοι. Η μπογιά έχει παλιώσει. Σε διάφορα σημεία έχει αρχίσει να ξεφλουδίζει. Από κάτω είναι άσπρος. Στην γωνιά υπάρχει ένα κρεβάτι με μια μεξικάνικη κουβέρτα. Ένα ημερολόγιο κρέμεται στον τοίχο, δίπλα απ το παράθυρο. Μια λάμπα φτιαγμένη από ντενεκέ λαδιού. Τώρα ξεπροβάλει το φως ενός αεροπλάνου που περνά πέρα έξω απ το παράθυρο. Η νύχτα είναι εντελώς σκοτεινή. Το φως απ το αεροπλάνο, συνεχίζει αργά να περνά. Τρεμοσβήνει. Κόκκινο και γαλάζιο, κίτρινο και μπλε. Τώρα εξαφανίστηκε και το αστέρι. Περνά ένα αυτοκίνητο. Σκόροι βουλιάζουν μέσα στο τζάμι. Μικρές κατσαρίδες έρπονται. Το ηλεκτρικό χαμηλώνει. Μετά επανέρχεται. Όλα τ' άλλα παραμένουν ακίνητα. Εντελώς ασάλευτα. Τίποτα δεν κινήται εκτός από την αναπνοή. Το στήθος σου. Το πουκάμισο στο στήθος . Το πουκάμισο είναι γαλάζιο. Τα γυαλιά σου είναι μαύρα. Ένα κουνούπι πετάει γύρο από τ' αυτί σου. Το ίδιο κουνούπι που ακούς

ΟΜΙΛΗΤΗΣ ( διάλογος της πείνας).
Θα ήθελες να πάμε να φάμε; Δεν είναι ώρα να φάμε; Δεν με πειράζει. Δεν είναι υποχρεωτικό. Αώο σένα εξαρτάται. Δεν ΄φάγαμε ήδη; Φάγαμε; Νομίζω πως ναι. Αυτό συναίβει πριν. Η όχι; Ναι. Νομίζω ναι. Έτσι είναι. Πάντως, δεν είναι υποχρεωτικό. Όχι, δεν νομίζω. Μόνο αν πεινάς. Πεινάς; Μάλλον, εγώ δεν πεινάω πολύ. Δεν πεινάς; Όχι, όχι ακριβώς, εννοώ θα 'πέρνα κάτι, εάν ήθελες εσύ.
Αλλά, θα έτρωγες εάν ήσουν μόνος; Όχι δεν νομίζω. Θα φας μόνο για χάρη μου; Λοιπόν, θα πάρω κάτι μαζί σου. Κάτι λίγο. Πάντως δεν θέλω να σε πιέσω να φας, εάν δεν πεινάς. Πεινάω λόγο. ΌΧΙ ΑΡΚΕΤΆ ΓΙΑ ΈΝΑ ΠΛΉΡΕΣ ΓΕΥΜΑ. ΠΕΘΑΊΝΩ ΤΗΣ ΠΕΊΝΑΣ.
Σοβαρά; ...Ακριβός. Πεινάω πολύ. Πεινάω τόσο πολύ που μπορώ να φάω ένα σπίτι. Μα γιατί δεν είπες τίποτα; Γιατί νόμισα πως δεν πεινούσες . Πάντα πεινάω. Ήθελα μόνο να είμαι ευγενικός. Πεινάω τόσο πού θα μπορούσα να φάω ένα βόδι. Όποτε πρέπει να φάμε. Τίποτα δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει την πείνα που έχω τώρα. Τότε πάμε να βρούμε ένα μέρος να φάμε. Αυτή η πείνα δεν έχει όρια. Αυτή η πείνα με τρώει ζωντανό, είναι τόσο πεινασμένη!
Κρατήσου! Θα βρούμε κάτι.
...Ότι κι αν βρούμε δεν θα την ικανοποιήσει. Απολύτως τίποτα. Ότι κι αν βρούμε δεν θα είναι αρκετό. Μόνο θα τη κοπάσει. Για λίγο. Δεν θα εξαφανιστεί. Θα ξανάρθει. Θάνε δυνατότερη από πριν. Θα καταβροχθίσει ότι βρεθεί μπροστά της. Όταν ξανάρθει. Θα με φάει ζωντανό όταν ξανάρθει. Θα γίνει αδηφάγα όταν ξανάρθει. Θα με καταβροχθίσει ολόκληρο όταν ξανάρθει. Θα διαπεράσει όλες τις τροφές . Όταν ξανάρθει. Θα διαπεράσει όλα τα κτήματα του κόσμους ξανάρθει. Θα διαπεράσει όλο το sex του κόσμου όταν ξανάρθει. Θα διαπεράσει όλη τη δύναμη του κόσμου όταν ξανάρθει. Θα διαπεράσει όλες τις ιδέες του κόσμου όταν ξανάρθει. Θα διαπεράσει όλους τους θεούς του κόσμου όταν ξανάρθει. Όταν ξανάρθει δεν θάχει σταματημό. Όταν ξανάρθει δεν θάχει κατευνασμό. Όταν ξανάρθει δεν θα υπάρχει τίποτα παρά η ίδια η πείνα, όταν ξανάρθει. Τίποτα παρά η πείνα, τρώγοντας την πείνα, όταν ξανάρθει. Τίποτα παρά την πείνα, τρώγοντας την πείνα, όταν ξανάρθει. Τίποτα παρά την πείνα τρώγοντας τον εαυτό της. Τίποτα παρά την πείνα.
------------------
ΟΜΙΛΗΤΗΣ (επίκληση)
(συνεχίζετε)
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

HTML

Powered By Blogger