Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Το Ναζιρέϊκο

Ευαγγελία Ναζίρη

Η Ευαγγελία εργαζόμενη στον ΟΣΕ

Μπάνιο στην Σαλαμίνα

Χριστούγεννα

Ο δεύτερος ιός Νίκος Ναζίρης

Ποτίζοντας στον κήπο του σπιτιού στην Νίκαια.

Εγγονή της , Ευαγγελία Ναζίρη η νεότερη!

Η εγγονή Κατερίνα απ την κόρη της Βασιλική
..Ναζίρ γκελίορ
Άτια Γκαράφης εζερντέν μπέν μπαζγιεστήν κγιουζέλ ντέν
(Επιθεωρητής έρχεται γαρίφαλο μοσχομυρίζει ο τόπος)


...Ένα όνομα που χάνεται στα βάθη του χρόνου της ανθρώπινης ιστορίας. και που δεν συνοδεύεται με ενδιαφέροντες τίτλους και αξιώματα, παρά με διάσπαρτες αναφορές σε θέσεις που αφορούν την διαχείριση και την εποπτεία, την εύρεση εργασιών την δίκαιη κατανομή, και την προστασία των ανθρώπων. (Κι αυτά είναι τα θετικά διότι για αρνητικά δεν έχω μάθει κάτι ακόμα), Αυτό είναι το όνομα Ναζίρης.
..Εδώ ξεκινάμε με ότι γνώριζε η Ευαγγελία Ναζίρη μέσα από την προφορική παράδοση, που τις περισσότερες φορές στέκεται με ποιο ειλικρινή τρόπο απέναντι στα γεγονότα. Φυσικά περιμένουμε όσους γνωρίζουν, να συνδράμουν σε αυτήν την "ιστορική" αναφορά η να διορθώσουν τυχών ανακρίβειες , που συμβαίνουν που και που, λόγω προσωπικής εμπάθειας.

............
..Οι Ναζίρηδες , εκτός απ τον Γιάννη που ζούσε στην Καλλίπολη και τον Ανδρέα που "πέρασε" στο χαζτιλήκη επονομαζόμενος Χανζτήανδρέογλου και κάποιους που κατοικούσαν στην Έδεσα την Αρδέα και που ασκούσαν το επάγγελμα του σιδερά, ήταν 17 αδέρφια και ζούσαν όλοι με τις οικογένειές τους "σπαρμένη" στην Ανατολική Θράκη.
..Στην Καλλίπολη λιπών, (από εκεί αρχίζει το γενεαλογικό δένδρο της Ευαγγελίας), κατά την περίοδο που είχαν ξεκινήσει τα πογκρόμ ενάντια των Ελλήνων σε ένα "γιουρούσι" πιάσανε αιχμάλωτους όλους τους Έλληνες.
..Το γεγονός μαθεύτηκε γρήγορα και όλοι ακόμα και οι Τούρκοι νοικοκυραίοι έτρεξαν να σώσουν όσους μπορούσαν.
.._Τρέξτε,,πιάσανε τα Καλλιπολητάκια τα γδύνουν και τα σκοτώνουν στην χαράδρα!
..Έτρεξε κι ο Μπέης, "-Να σώσουμε όσους μπορούμε" Πήγε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και με το πρόσχημα ότι χρειάζεται δούλους για τα κτήματα του πήρε όσους του επέτρεψαν.
..Έφτασε κι εμπρός στον Νικόλα τον γιο του Γιάννη Ναζίρη που ήταν 18 χρονών τότε παλικάρι -"Ξέρεις μάγειρας;" τον ρώτησε κλείνοντας έξυπνα το μάτι,
-"Ναι Αφέντη είμαι καλός μάγειρας" είπε ο τελευταίος και έτσι προσλήφθηκε στη συνοδεία του Μπέη και σώθηκε .

Η ευαγγελία μωρό με την μαμά της Αργυρώ και την Θεία της στην Μικρα Ασία.

Εκδρομή στην Σαλαμίνα

Στο σπίτι στην Νίκαια με το εγγονάκι Ευάγγελο

Η κόρη της Βασιλική με τον Νίκο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

HTML

Powered By Blogger