Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

ΜΑΤΑΘΑΝΑΤΙΕΣ ΔΟΞΑΣΙΕΣαπόσπασμα ερμικών κειμένων

"..-Δεν πεθαίνουν, πατέρα, τα ζωντανά όντα στον κόσμο, μολονότι αποτελούν τμήματα του κόσμου;
..-Σώπα παιδί μου, γιατί κινδυνεύεις να παραπλανηθείς από την ονομασία του φαινομένου.
Τα ζωντανά όντα δεν πεθαίνουν΄ απλώς, καθώς είναι σύνθετα σώματα, διαλύονται. Η διάλυση δεν είναι θάνατος, αλλά διάλυση ενός μείγματος. Και αν πρόκειται να διαλυθούν, δεν καταστρέφονται, αλλά ανανεώνονται. Τι είναι, στ΄ αλήθεια, η ενέργεια της ζωής; Δεν είναι κίνηση; Ή τι υπάρχει στον κόσμο που μένει ακίνητο; Τίποτε, παιδίμου.
..-Αλλά, πατέρα, η γη τουλάχιστον δεν φαίνεται να είναι ακίνητη;
..-Όχι, παιδί μου. Κατ΄ αντίθεσιν προς όλα τα όντα, ούσα σταθερή, αυτή υπόκειται σε πλήθος κινήσεων. Δεν θα ήταν ανόητο να υποτεθεί ότι η τροφός όλων όντων θα πρέπει να είναι ακίνητη, αυτή που γεννάει όλα τα πράγματα;
Χωρίς κίνηση, πράγματι, είναι αδύνατον εκείνο που γεννάει να γεννήσει οτιδήποτε ...Μάθε, λοιπον, παιδί μου, ότι όλα τα πράγματα στον κόσμο, μηδενός εξαιρουμένου, βρίσκονται εν κινήσει, είτε ελαττούμενα είτε αυξανόμενα. Και ότι εκείνο που βρίσκεται σε κίνηση, βρίσκεται στην ζωή, χωρίς να είναι ανάγκη κάθε ζωντανό ον να διατηρεί την ταυτότητά του.
Χωρίς αμφιβολία, παιδί μου, ο κόσμος, όταν τον δεις στο σύνολο του είναι ακίνητος, αλλά τα μέρη του βρίσκονται όλα σε κίνηση, χωρίς, ωστόσο, τίποτε να χάνεται ή να καταστρέφεται."
ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ Ν. ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ
Απ το βιβλίο του ΜΑΓΟΙ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
Εκδόσεις "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

HTML

Powered By Blogger